Oogst in de Bourgogne van start

De aftrap vond dit jaar plaats op 25 augustus in de Mâconnais. 500 plukkers zijn begonnen op de 1300 hectare die vallen onder de Coöperatieve Cave van Lugny. Ze verwachten 9 dagen nodig hebben om alle druiven te plukken. In de noordelijker gelegen gebieden van de Bourgogne zal de oogst ook bijna van start gaan.

De druiven die bestemd zijn voor de Crémants de Bourgogne zijn altijd als eerste aan de beurt. Dat komt omdat voor mousserende wijnen de vruchten wat meer aciditeit nodig hebben. In de Bourgogne vinden de oogsten gemiddeld half september plaats. Dat wordt echter steeds vroeger door de klimaatveranderingen. De startdatum lijkt nu richting 5 september te zijn. De druivenproductie valt voor 2023 hoger uit dan het vijfjarig gemiddelde, ondanks wat meeldauw en plaatselijk wat hagelschade.

Wanneer start het oogsten?

Dat begint met een administratieve beslissing in de vorm van een publicatie van de ‘ban des vendanges’. Dat is de toelating van de prefectuur om de druiven te oogsten. De datum komt in principe overeen met de 100e dag na de bloeitijd van de wijnstokken.

De volgende stap in de afweging is uiteraard de rijping van druiven. De mate van rijping is afhankelijk van de ligging van de heuvels en de intensiteit van de zon. Ook speelt de aard van de druivensoort een rol. Het is belangrijk dat de druiven een optimaal gehalte aan suiker bevatten die omgezet zal worden in alcohol. Als het suikergehalte klopt moet de zuurtegraad bepaalt worden.

De laatste stap is de beslissing van de wijnbouwer zelf. Synthese, harmonie en evenwicht van de druivenpit zijn bepalend. De wijnbouwer is immers verantwoordelijk voor de aroma’s die aan de wijn meegegeven moeten worden.

Drukste weken van het jaar

Zodra bepaald is dat de druiven perfect zijn om geoogst te worden moet dit zo snel mogelijk gebeuren. De wijnboeren trekken hier zoveel mogelijk seizoensarbeiders voor aan. Ze beginnen vroeg in de ochtend en het landgoed verzorgt de lunch. Een deel van de plukkers helpt na de oogst ook nog mee bij het sorteerproces of ander werkzaamheden in het kader van de wijnproductie. Het einde van de oogst wordt vaak flink gevierd met een goed diner, feesten, en er wordt uiteraard flink geproost! (Met de wijnen van het domaine.)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen