Domaine Louis Lequin

Al sinds 1604 maakt de familie Lequin wijn, in Santenay (Cote d’Or). De wijngaarden beslaan zeven hectare en zijn verdeeld over Santenay, Chassagne-Montrachet, Pommard, Corton en Nuits-Saint-Georges. Gebieden die stuk voor stuk bekend staan om hun exceptionele wijnen. Het is een hecht familiebedrijf waarin de volgende generatie wordt klaargestoomd om het stokje over te nemen. Wijngaarden waar kennis van vader op zoon wordt overgebracht en waar als ‘trustee’ wordt gewerkt. “Vigneron de Père en Fils depuis 1604”

Er worden 2 druivenrassen verbouwd door Louis Lequin. Namelijk de pinot noir voor rode wijn, en de chardonnay voor witte wijn. Ruim 90 procent van de wijngaarden van Louis Lequin worden gebruikt om Santenay te maken.

Louis Lequin staat voor puur vakmanschap. De Pinot Noir wijnstokken worden gesnoeid volgens de ‘Cordon de Royat’ methode. Dit beperkt de opbrengst, maar de plant wordt beter belucht en de druiven krijgen meer zon. Het resultaat is een grotere rijpheid, dus meer kleur en meer smaak. Druiven worden met de hand geplukt. Gras wordt tussen de wijnranken aangeplant om de bodem – en dus voedingsstoffen – op hun plek te houden. Het gras zorgt er ook voor dat er beter tussen de wijnranken gemanoeuvreerd kan worden. Het arbeidsintensieve karakter van de viticultuur door Lequin blijkt ook uit het feit dat tussen de wijnplanten geschoffeld wordt. De bodem wordt zo belucht en ‘leeft’ meer. Deze werkwijze zorgt er ook voor dat de wortels van de planten dieper de bodem indringen. Dit zorgt voor ‘terroir’ in de wijn.

Uiteraard wordt milieubewust en met duurzame landbouwmethoden gewerkt. Louis Lequin wordt geciteerd in werken van Robert Parker, Hugh Johnson en Clive Coates en is geselecteerd door de Nouvel Observateur en de Guide Hachettes du vin voor de lijst van 500 beste wijnmakers van Frankrijk.

Wijnen van Louis Lequin

Winkelwagen