Irancy

Introductie in de Bourgogne appellaties

Wanneer men over wijn uit de Bourgogne spreekt, spreekt men over appellaties. Wijn uit de Bourgogne is namelijk niet zomaar een Chardonnay of een Pinot Noir. Er wordt (bijna altijd) nog een extra aanduiding op het etiket vermeld: de appellatie. Het gaat om een geografische aanduiding, die ons iets verteld over de kwaliteit en herkomst van de wijn. In totaal zijn er zo’n honderd appellaties. In dit artikel gaan we dieper in op dit concept. …

Introductie in de Bourgogne appellaties Lees meer »

Oogst in de Bourgogne van start

Oogst in de Bourgogne van start

De aftrap vond dit jaar plaats op 25 augustus in de Mâconnais. 500 plukkers zijn begonnen op de 1300 hectare die vallen onder de Coöperatieve Cave van Lugny. Ze verwachten 9 dagen nodig hebben om alle druiven te plukken. In de noordelijker gelegen gebieden van de Bourgogne zal de oogst ook bijna van start gaan. De druiven die bestemd zijn voor de Crémants de Bourgogne zijn altijd als eerste aan de beurt. Dat komt omdat …

Oogst in de Bourgogne van start Lees meer »

Natuurkurk

Kurk, kunststof of schroefdop?

Hoe een fles wijn af te sluiten? Is een kurk beter of een schroefdop? Die discussie is niet zo zwart-wit als hij lijkt. Traditioneel gezien worden wijnflessen afgesloten met een kurk. Maar kurken en de alternatieven voor kurk zijn bijna gelijk zijn wat betreft hun vermogen om wijn te bewaren en rijpen. Al sinds de jaren 1400 worden kurken gebruikt om wijnflessen af te sluiten. Waarom?Omdat kurk een van de weinige natuurlijke producten is die …

Kurk, kunststof of schroefdop? Lees meer »

Climat

Verschil ‘climat’ en ‘lieu dit’

Twee begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt. Toch is er verschil. In dit artikel gaan we in op ‘climats’ en ‘lieux dits’. Beide concepten spelen een grote rol in de Bourgogne, ze geven de wijnen hun unieke identiteit. Climat In de Bourgogne verwijst een ‘climat’ naar een perceel wijnstokken dat geleidelijk en zeer precies door de mens is afgebakend. En dat al eeuwenlang, vaak sinds de middeleeuwen, met die naam wordt aangeduid. Elk climat …

Verschil ‘climat’ en ‘lieu dit’ Lees meer »

Le printemps dans le vignoble

Le printemps dans le vignoble

De lente is begonnen. De eerste tekenen van leven op de wijngaard. Eindelijk verschijnt er weer wat groen. Tijd voor een nieuw wijnjaar! In het begin van de lente gaan de wijnstokken ‘huilen’. Daarmee wordt bedoeld dat de eerste sappen omhoog komen naar het uiteinde van de gesnoeide takken. Zodra de temperatuur boven de 10 graden stijgt (en blijft) krijgen de takken weer knoppen. Die knoppen zwellen, gaan open en dan komt er een nieuwe …

Le printemps dans le vignoble Lees meer »

Winkelwagen