Domaine François Raveneau

Waarschijnlijk het meest sublieme domaine van Chablis. Het ontstond in 1948, toen François Raveneau zijn wijngaarden samenvoegde met die van de familie van zijn vrouw. Terwijl zijn vader jarenlang toppercelen had verkocht, deed François juist zijn best om weer nieuwe percelen in handen van het domein te krijgen.

Omdat Francois in 2000 overleed leiden tegenwoordig de zonen van François, Bernard en Jean-Marie, het domein. Ze blijven daarbij trouw aan de filosofie van hun vader. De broers zijn een fantastisch team. Hun werk doen ze met een gereserveerdheid, pragmatisme en nederigheid die eerder bij echte boeren te vinden is dan bij de ‘kunstenaars’ die ze eigenlijk zijn. Jean-Marie studeerde aan het Lycée Viticole in Beaune en werkt sinds 1978 op het domein. In 1995, toen François met pensioen ging, voegde Bernard zich bij zijn broer. Bernard had daarvoor jarenlang voor een négociant gewerkt. Isabelle Raveneau (de dochter van Bernard) en Maxime Raveneau (zoon van Jean-Marie) draaien inmiddels ook mee in de wijnmakerij. Opvolging is dus gegarandeerd.

Samen bewerken ze bijna acht hectare rijke klei en kalksteen wijngaarden, waaronder drie grand cru-wijngaarden (Blanchot, Les Clos en Valmur) en zes premier crus (Montée de Tonnerre, Les Vaillons, Butteaux, Chapelot, Mont-Mains en Forêt). De productie van het domein is altijd maar heel beperkt geweest. De wijnen van Domaine Raveneau zijn daarom dus letterlijk een zeldzame vondst. Het feit dat de wijngaarden bijna volledig bestaan uit grand cru en premier cru fruit maken het extra uitzonderlijk.

De familie Raveneau oogst druiven met de hand. Het fruit wordt direct na aankomst in de kelder geperst en een halve dag gerijpt. Fermentatie gebeurd met inheems gist in roestvrijstalen vaten. Zodra de alcoholische en malolactische fermentaties zijn afgerond, worden de wijnen van hun droesem gehaald en gedurende 12 tot 15 maanden in gebruikte feuillettes (de traditionele vaten van 132 liter van Chablis) gedaan. Alleen de fijne droesem wordt bewaard. De vaten zijn gemiddeld zeven tot acht jaar oud en geven geen nieuwe eiken aroma’s en smaken af. Ze helpen de wijn voorzichtig te ‘openen’ tijdens de élevage. Na dit rijpingsproces worden de wijnen gedurende 3 tot 6 maanden teruggebracht naar roestvrijstalen vaten voordat ze worden gebotteld. Raveneau wacht na het bottelen vaak nog 6 maanden voordat de wijnen worden vrijgegeven.

Raveneau is ‘de koning van Chablis’. De wijnen zijn uitstekend vanwege hun geweldige kwaliteit en consistentie, en ongebruikelijk gezien de bescheidenheid van de wijnmakers die deze wijnen van wereldklasse maken.

Wijnen van François Raveneau

Winkelwagen