Domaine Olivier Leflaive

Olivier Leflaive beheerde van 1982 tot 1990 het Domaine Leflaive samen met zijn oom, de legendarische Vincent Leflaive. Tot 1994 leidde hij het Domaine Leflaive landgoed samen met zijn neef Anne-Claude Leflaive. Hij verliet het familielandgoed om zijn eigen bedrijf op te zetten, en ging aan de slag als ‘négociant’ (wijnhandelaar). Met alles wat hij had geleerd in het familiebedrijf, zijn liefde voor de Bourgogne en de hulp van enkele sensationele wijnmakers stond vooraf al vast dat het een groot succes zou worden.

Het bedrijf bezit inmiddels ongeveer 40 hectare land op enkele van de meest prestigieuze appellaties in de Bourgogne zoals Puligny-Montrachet, Meursault en Chassagne-Montrachet. Ook werkt Leflaive als ‘négociant’ samen met rond de 100 telers. Zijn aanpak is speciaal, want hij koop de druiven terwijl ze nog aan de wijnstokken hangen, en niet als wijn in vaten. Alle wijnen die de naam Olivier Leflaive dragen worden door hem zelf gevinifieerd, gerijpt en gebotteld. Daarin ligt zijn kracht als négociant.

Het doel van Olivier Leflaive is simpelweg fantastische wijnen te produceren. Dat begint met druiven van topkwaliteit. Leflaive werkt op zijn wijngaarden met duurzame landbouwmethoden, en ook zijn partners worden gestimuleerd om dit te doen. Leflaive volgt biodynamische principes in alle aspecten van zijn wijnbouw. Van bodemgezondheid tot biodiversiteit, en gebruik van natuurlijke preparaten gemaakt van planten, mineralen en dierlijke mest om de bodem en de wijnstokken te voeden. Het doel is een harmonieus evenwicht tussen de wijngaard en zijn omgeving. Oogsten gebeurt uiteraard met de hand en de druiven worden streng gesorteerd zodat alleen de beste druiven worden gebruikt voor de wijnbereiding. Het resultaat zijn wijnen die niet alleen van uitzonderlijk goede kwaliteit zijn, maar ook het unieke terroir van de Bourgogne uitdrukken.

Voor de vinificatie en rijping volgt Leflaive de Bourgondische traditionele methode: lange en natuurlijke gisting in eiken vaten met bâtonnage. Hij gebruikt pneumatische persen en geklimatiseerde kelders maar volgt ook nog de tradities. Er wordt nog altijd gewerkt met ‘tâcherons’. Dit zijn de mensen die vanaf het plukken van de druiven in de wijngaarden aan de slag gaan om de wijnstokken weer in orde te maken voor het volgende seizoen. Olivier Leflaive produceert een breed assortiment aan wijnen die de diversiteit van het Bourgondische terroir weerspiegelen. Van Grand Cru en Premier Cru tot Village en Bourgogne Blanc. De belangrijkste wijn is zonder twijfel de Montrachet Grand Cru, die in een goed jaar duizenden euro’s kan kosten.

Wijnen van Olivier Leflaive

Winkelwagen