Saint-Bris

Saint-Bris is een relatief onbekende Village appellatie die bestaat sinds 2003. De appellatie bevindt zich in de Côtes d’Auxerre (Yonne) in het dorpje Saint-Bris-le-Vineux. De wijnstokken zijn exclusief Sauvignon Blanc en Sauvignon Gris. Dit is bijzonder, want in de Bourgogne zijn deze druivenrassen een zeldzaamheid. Het is dan ook de enige Sauvignon appellatie in de regio. De druiven zijn veel populairder in de Loire, denk bijvoorbeeld aan Sancerre. Een gebied dat zo’n 80 kilometer meer naar het westen ligt. Vaak worden de Saint-Bris wijnen ook vergeleken met Sancerres.

Saint-Bris-le-Vineux is een oud dorp met daaronder middeleeuwse kelders. Sommige wijnmakers beschikken over kelders van ruim 1000 jaar oud. Tot wel 50 meter onder de grond. Die kelders, en hun gangenstelsels, beslaan bijna 3,5 hectare aan oppervlakte. In de kelders wordt wijn gemaakt en liggen de tonnen te rijpen.

De bodem rondom Saint-Bris-le-Vineux bestaat uit verschillende soorten kalksteen en mergel. Ook het Kimmeridgian uit Chablis komen we hier tegen. De best gelegen percelen liggen op de open helling, gericht op het noorden. Dit zijn de ideale omstandigheden om het fruit in de wijn te doen openbaren. De Saint-Bris wijnen zijn fris, zacht en aromatisch. Ze ‘stuiven’ meer dan een Chablis die iets verderop wordt gemaakt. De aroma’s zijn die van citrusvruchten, perzik en geplette zwarte bessenblaadjes met soms exotische tonen. De wijnen kunnen prima jong worden gedronken. De totale oppervlakte van de appellatie beslaat 160 hectare.

Winkelwagen