Domaine Tortochot

Gevestigd in Gevrey-Chambertin, wijnmakers sinds de 19de eeuw. Het was Paul Tortochot die startte op de ‘Place des Marroniers’ met het familiebedrijf. Inmiddels staat de vierde generatie aan het roer, in de persoon van Chantal, de achterkleindochter van Paul. Chantal draagt zorg voor de continuïteit in het management en de ontwikkeling van het domaine. Ze is oenoloog en behoort tot de nieuwe generatie wijnmakers, met oog voor terroir en milieu.

Tortochot beschikt over zo’n 12 hectare wijngaarden. Het gaat om een tiental percelen, waarvan sommigen zeer klein zijn. Van regionale appellaties tot aan Grand Cru’s. Pinot Noir speelt de hoofdrol. Iedere Tortochot wijn is van deze druif gemaakt. Het domaine heeft de beschikking over illustere Grand Cru percelen. Met klinkende namen als Clos de Vougeot, Charmes-Chambertin en Mazis-Chambertin. De teelt en vinificatie worden uitgevoerd met het grootste respect voor de tradities van de Bourgogne. De wijnstokken worden op traditionele wijze geteeld, laag bij de grond en met een hoge dichtheid. Snoeien is een van de belangrijkste handelingen, omdat het de toekomstige opbrengsten bepaalt dankzij de verhouding tussen het aantal trossen en de bladoppervlakte per wijnstok. De wijnbouwer moet dan ingrijpen tijdens de hele groei- en productiecyclus.

Alle druiven voor de Tortochot wijnen worden handmatig geoogst en volledig ontsteeld. Tijdens het vinificatieproces vindt er vier tot vijf dagen koude inweking (cuvaison) plaats met als doel zoveel mogelijk kleur, aroma’s en smaak aan de schillen te onttrekken. Voor de alcoholische omzetting wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke gisten. Daarna gaan de wijnen de kelder in waar ze rijpen op eikenhouten vaten. Voor de Grands Cru’s is dat nieuw Frans eiken.

Wijnen van Tortochot

Winkelwagen