Opslag

Wijn is lang te bewaren. Goede wijn wordt vaak zelfs beter met de jaren. Dit kan gelden voor zowel witte als rode wijn. Zo worden veel Premier Cru’s en zeker Grand Cru’s alleen maar beter na ‘opleggen’. Opleggen – een mooi woord voor wijn bewaren – wordt bij die wijnen zelfs geadviseerd. Een grand cru kan zomaar 20 jaar worden opgelegd. Waar moet op gelet worden bij het bewaren van wijn?

Temperatuur

De temperatuur van de opslagruimte is één van de belangrijkste factoren voor het behoud van de kwaliteit van de wijn. De ideale temperatuur voor het bewaren van wijn ligt tussen de 12°C en 16°C. Het is belangrijk dat de temperatuur stabiel blijft en niet schommelt. Grote temperatuurschommelingen kunnen de smaak van de wijn negatief beïnvloeden. Sommige wijnmakers hebben het over bewaren bij kamertemperatuur. Weet dat hiermee de kamertemperatuur van vroeger wordt bedoeld. Zo’n 16 tot 18 graden. En dus niet de temperatuur die wij tegenwoordig binnen gewend zijn.

Luchtvochtigheid

De vochtigheidsgraad van de opslagruimte is een andere belangrijke factor voor het behoud van de kwaliteit van de wijn. De ideale vochtigheidsgraad ligt tussen de 60% en 80%. Een te droge omgeving kan ervoor zorgen dat de kurk uitdroogt en krimpt, waardoor er lucht in de fles kan komen (oxidatie). Een te vochtige omgeving kan schimmelvorming op de kurk veroorzaken en het etiket aantasten.

De opslagruimte moet bovendien geventileerd zijn om een ​​gezonde luchtstroom te garanderen. Dit voorkomt dat de lucht in de ruimte te vochtig wordt en schimmelvorming veroorzaakt.

Licht

Wijn moet worden bewaard op een donkere plaats, omdat licht de kwaliteit van de wijn kan aantasten. UV-stralen kunnen de wijn laten oxideren en de smaak veranderen. Daarom moet wijn worden bewaard in een donkere omgeving, weg van direct zonlicht.

Stabiele ligging

Ook beweging kan de kwaliteit van de wijn aantasten. Dus zet wijn niet op of naast een wasmachine bijvoorbeeld. Ook moet wijn horizontaal worden bewaard, zodat de kurk vochtig blijft en niet uitdroogt. Dit voorkomt dat er lucht in de fles komt en de wijn gaat oxideren.

Geuren

Wijn moet worden bewaard in een omgeving die vrij is van sterke geuren, zoals die van verf, schoonmaakmiddelen of oplosmiddelen. Dit kan de smaak en het aroma van de wijn aantasten.

Een klimaatkast helpt bij het bewaren van wijn. In deze kast zijn temperatuur en luchtvochtigheid gereguleerd. Een donkere kelder met een stabiele temperatuur doet het uiteraard ook goed.

Winkelwagen