Grands Jours de Bourgogne

De Grands Jours de Bourgogne (GJdB) is een wijnfestival in de Bourgogne. Een viering van de rijke en gevarieerde wijncultuur. Het is een internationale bijeenkomst, gericht op professionals. Gewijd aan het verkennen, proeven en vieren van Bourgogne wijn. Het evenement duurt vijf dagen en trekt wijnmakers, handelaren, sommeliers en journalisten van over de hele wereld aan. Dit jaar vond de beurs plaats van 18 tot en met 22 maart.

De GJdB wordt om de twee jaar gehouden, meestal in de lente. Deze timing is strategisch gekozen, omdat het de wijnmakers in staat stelt hun nieuwe jaargangen te presenteren. En het is uiteraard ook een aangename periode om de regio te verkennen, wanneer de natuur ontwaakt.

GJdB 2024

Verspreid over vijf dagen konden de duizenden bezoekers ongeveer 5.700 verschillende wijnen proeven van 950 verschillende producenten. Aan elk van de vijf wijnproducerende regio’s wordt één dag gewijd. De beurs gaat altijd van start met Chablis en Grand Auxerrois. De tweede dag was de Côte de Beaune aan de beurt. De derde dag stond in het teken van de Mâconnais en Bourgogne Crémant. De vierde dag was ingeruimd voor de Côte Chalonnaise en de laatste dag voor de Côte de Nuits.

Het doel van de GJdB is tweeledig. Ten eerste biedt het producenten de gelegenheid om hun nieuwste wijnen te presenteren, hun vakmanschap te tonen en direct contact te leggen met potentiële kopers en distributeurs. Ten tweede stelt het wijnprofessionals en liefhebbers in staat om hun kennis van Bourgogne wijnen te verdiepen, nieuwe trends te ontdekken en zich onder te dompelen in de unieke terroirs van de regio.

Wijn proeven

Een van de hoogtepunten van de Grands Jours de Bourgogne is natuurlijk de mogelijkheid om wijnen te proeven. Bijvoorbeeld nieuwe jaargangen die nog niet op de markt zijn gebracht. Dit geeft bezoekers de gelegenheid om hun kennis van de wijnen te verdiepen en nieuwe favorieten te ontdekken. Naast het proeven van wijnen biedt de GJdB ook educatieve evenementen, waarbij experts en wijnmakers hun kennis delen over verschillende aspecten van wijnproductie, zoals terroir, vinificatie en rijping. Al met al is de GJdB een niet te missen evenement voor iedereen die geïnteresseerd is in wijn en de Bourgogne.

Overigens zijn veel topproducenten afwezig op dit soort evenementen. Een Raveneau zien we niet snel op een beurs staan om z’n wijnen te promoten…

1 reactie op “Grands Jours de Bourgogne”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen