François Raveneau
Domaine Raveneau wordt vaak beschouwd als het meest sublieme wijnhuis van Chablis. Het domaine ontstond in 1948, toen François Raveneau de wijngaarden van zijn familie samenvoegde met die van zijn vrouw. Terwijl zijn vader in het verleden waardevolle percelen had verkocht, deed François juist alles om nieuwe topwijngaarden in handen te krijgen en het domaine uit te breiden.
Na het overlijden van François in 2000 namen zijn zonen, Bernard en Jean-Marie, de leiding over. Ze blijven trouw aan de filosofie van hun vader en vormen een uitzonderlijk sterk team. Hun aanpak is bescheiden en pragmatisch. Meer in lijn met die van toegewijde boeren dan met de ‘kunstenaars’ die ze in werkelijkheid zijn. Jean-Marie, die studeerde aan het Lycée Viticole in Beaune, werkt al sinds 1978 op het domaine. In 1995 voegde Bernard zich bij hem, na jarenlang ervaring te hebben opgedaan bij een négociant. De toekomst van het domaine is verzekerd, nu ook Isabelle Raveneau (dochter van Bernard) en Maxime Raveneau (zoon van Jean-Marie) actief zijn in de wijnmakerij.
Het domaine bewerkt bijna 8 hectare wijngaarden, gelegen op de rijke klei- en kalksteenbodems van Chablis. Daaronder bevinden zich 3 Grand Cru wijngaarden (Blanchot, Les Clos en Valmur) en 6 Premier Cru (Montée de Tonnerre, Les Vaillons, Butteaux, Chapelot, Mont-Mains en Forêt). De productie is altijd uiterst beperkt geweest. Dit maakt de wijnen van Raveneau tot een ware zeldzaamheid.
De familie Raveneau oogst haar druiven met de hand. Na aankomst in de kelder worden ze direct geperst en een halve dag gerijpt. De fermentatie verloopt spontaan met inheemse gisten in roestvrijstalen vaten. Zodra zowel de alcoholische als de malolactische fermentatie is voltooid, wordt de wijn van zijn droesem gehaald en 12 tot 15 maanden gerijpt in gebruikte feuillettes – de traditionele 132-liter vaten van Chablis. Alleen de fijne droesem blijft behouden. De gemiddeld 7 tot 8 jaar oude vaten geven geen houtaroma’s af, maar helpen de wijn zich geleidelijk te openen. Na deze rijping volgt nog een periode van 3 tot 6 maanden in roestvrijstalen vaten, voordat de wijn wordt gebotteld. Vervolgens wacht Raveneau vaak nog 6 maanden met de vrijgave, zodat de wijn zich optimaal kan ontwikkelen.
Raveneau wordt terecht de “koning van Chablis” genoemd. De wijnen zijn ongeëvenaard in kwaliteit en consistentie, en dat terwijl de familie achter deze wereldklassewijnen zich kenmerkt door bescheidenheid en toewijding aan het vak. Een domaine dat blijft fascineren, met wijnen die tot de meest begeerde ter wereld behoren.




