Auxey-Duresses

Een kleine Village appellatie uit de Côte de Beaune waar zowel rode als witte wijnen worden geproduceerd. Auxey-Duresses – uitgesproken als “Aussey” – ligt tussen Meursault, Volnay en Saint-Romain in en vertoont enige gelijkenissen met de naburige appellaties. Een rode Auxey-Duresses wordt wel eens verward met een Volnay, en een witte met een Meursault. Maar de wijnen uit Auxey-Duresses zijn iets ingetogener. Iets minder rond en frisser.

De rode wijnen zijn robijnrood van kleur en kennen aroma’s van zwart fruit en bloemen. De wijnen zijn verfijnd en soepel, en kunnen best langere tijd opgelegd worden. Jong kunnen ze namelijk als wrang worden ervaren. Witte Auxey-Duresses zijn bleek en helder. Ze hebben vaak aroma’s van appel, amandel en ook de typische mineraliteit (vuursteen) is herkenbaar. De witte wijnen kunnen prima jong gedronken worden. Ze worden voller naarmate ze ouder worden.

De wijngaarden van Auxey-Duresses liggen op een hoogte van ongeveer 250 tot 400 meter. Deze hoogte, in combinatie met de kalkrijke en steenachtige bodem, biedt een koeler klimaat dan bijvoorbeeld Meursault. Dit draagt bij aan de frisse zuren en het minerale karakter van de wijnen. Auxey-Duresses kent warme, droge zomers en koele, lange winters.

Een tiental climats is geclassificeerd als Premier Cru. De appellatie beslaat zo’n 140 hectare, waarvan er 90 gebruikt worden voor rood en 50 voor wit. Auxey-Duresses kreeg zijn AOC-status in 1937.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte.


Winkelwagen