Vincent Dauvissat
Vincent Dauvissat wordt beschouwd als een van de grootste wijnmakers van Chablis, en vaak in één adem genoemd met François Raveneau. Het Domaine Dauvissat werd bijna 90 jaar geleden opgericht door Robert Dauvissat en is sindsdien van vader op zoon overgegaan. De roem van Dauvissat is vooral te danken aan Roberts zoon René, die vanaf 1976 de wijngaarden op de internationale wijnkaart zette met zijn klassieke Chablis wijnen.
De beschikbaarheid van Dauvissat wijnen voor export is zeer beperkt, mede door de enorme vraag binnen Frankrijk zelf. Toch krijgen deze wijnen wereldwijd veel lof van kenners. Dauvissats wijnen zijn zeer hoog gewaardeerd door liefhebbers van frisse zuren en minerale Chardonnay.
In 2002 maakte Dauvissat de overstap naar biodynamische landbouw. De druiven worden met de hand geoogst, en er wordt slechts gebruik gemaakt van behandelingen en sproeimiddelen wanneer dat echt noodzakelijk is. Dit leidt tot spontane fermentaties, zonder klaring of bâtonnage. Een ander kenmerk van Dauvissat is het strenge selectieproces bij de oogst, wat resulteert in relatief lage opbrengsten. De wijnen rijpen minimaal een jaar in roestvrijstalen vaten, waarna ze overgaan op hout. Dit zorgt voor meer diepte in smaak en textuur, maar zonder dat het hout duidelijk merkbaar is in de wijn.
Vincent Dauvissat besloot zijn carrière als herder op te geven om één van de meest gevierde wijnmakers van Frankrijk te worden. Er is geen wijnmaker in Chablis die de klassieke kenmerken van de regio zo meesterlijk weet te behouden. Zelfs in de warmere, zonnigere jaren van het afgelopen decennium.