De 12 aroma’s in Bourgogne wijnen

Wijn is meer dan smaak alleen. Het is een wereld van geuren die herinneringen en associaties oproepen en de identiteit van een terroir onthullen. In de Bourgogne, waar het vooral draait om Chardonnay en Pinot Noir, spelen aroma’s een hoofdrol. Tijdens een bezoek aan de Cité des Climats et Vins de Bourgogne in Chablis ontdekten we de Cave aux Arômes – een plek waar de 12 belangrijkste aromafamilies van Bourgogne wijnen geroken en herkent kunnen worden. Welke 12 aroma’s kunnen in Bourgogne wijnen worden aangetroffen?

1. Florale, Fleurs Blanches (floraal, witte bloemen)

Chardonnay kan geuren van witte bloesem, acacia of kamperfoelie geven, terwijl Pinot Noir soms doet denken aan rozen of viooltjes. Deze bloemige toetsen dragen bij aan de elegantie en komen eigenlijk in alle wijnen voor.

2. Fruits Frais et Argrumes (vers fruit en citrus)

Van frisse citrus en appel in Chablis, tot rijpe kersen en frambozen in Pinot Noir: fruit vormt vaak de basis van het aroma. Bij veroudering kunnen deze fruittonen evolueren richting gedroogd fruit.

3. Fruits Confits (gekonfijt fruit)

Pruimen, jam, ingemaakt fruit of sinaasappelschil. Deze aroma’s komen vaak voort uit leeftijd. Denk aan Gevrey-Chambertin, Mercurey of Aloxe-Corton.

4. Fruits Rouges, Fruit Noirs (rood en zwart fruit)

Kers, framboos, braam of bijvoorbeeld pruim. Deze aroma’s komen vaak voor in jonge Pinot-Noirs zoals ze eigenlijk overal in de Bourgogne gemaakt worden. Dit is een zeer primaire familie van aroma’s.

5. Fruits Secs (gedroogd fruit)

Vijg, abrikoos maar ook hazelnoot of zelfs pistache. Dit zijn karakteristieke aroma’s die in veel Bourgognes gevonden kunnen worden. Vaak duidt het op het gebruik van nieuw eiken. Denk aan Meursault, Chablis Grand Cru, Saint-Véran en talloze andere witte Bourgognes (gerijpt op eiken).

6. Confiserie (snoepgoed)

Honing, caramel, marsepein of zoethout. Vaak aangetroffen in wijnen gemaakt van zeer rijpe Chardonnay-druiven. Dit is een kenmerk van de betere wijnen uit de Bourgogne. Denk bijvoorbeeld aan Chablis Premier Cru, Chablis Grand Cru of een Montagny Premier Cru.

7. Épicé (kruidig)

Peper, tijm, kruidnagel of nootmuskaat komen vaak door vatrijping of rijping op fles. Vooral in krachtige rode wijnen voegen kruiden complexiteit toe. Denk aan Gevrey-Chambertin, Irancy of Chassagne-Montrachet.

8. Vanille, Bois de Chêne (vanille, eiken)

Contact met eikenhout levert aroma’s van vanille, toast, brioche of ceder. In witte Bourgogne, zoals Meursault of Puligny-Montrachet, versterken deze toetsen de structuur. Deze aroma’s komen veel voor, eigenlijk bij de meeste wijnen die op eiken worden opgevoed.

9. Empyreumatique (geroosterd / rokerig)

Hier vallen aroma’s zoals koffie, cacao, karamel of geroosterde amandelen onder. Ze komen voort uit vatrijping of rijping op de droesem. Vaak gaat het om wijnen die gerijpt worden in nieuwe (eiken) vaten.

10. Animale (dierlijk)

Leer, pels of zelfs vlezigheid verschijnen vaak in oudere Pinot Noirs. Ze voegen diepte en authenticiteit toe. Denk aan een Pommard of Nuits-Saint-Georges met enige leeftijd.

11. Sous-bois (bosgrond)

Paddestoelen, humus, mos en herfstbladeren ontwikkelen zich met de jaren in de fles en zijn geliefd in klassieke wijnen uit de Côte de Nuits. Denk aan Morey-Saint-Denis of Vosne-Romanée.

12. Fermentaire, Petit Lait (melk, whey)

Boter, room of yoghurt zijn typische aroma’s die voortkomen uit de malolactische gisting, vaak aanwezig in (jonge) Chardonnays.

De ontdekking van aroma’s maakt het proeven van een Bourgogne rijker. Of u nu geniet van een jonge, fruitige Pinot Noir of een rijpe Chardonnay met tonen van boter, honing en geroosterd eikenhout, elke fles vertelt een eigen verhaal. De 12 aromafamilies zijn als een kompas. Wie zich verder wil verdiepen, vindt in de Cave aux Arômes van de Cité des Climats et Vins in Chablis een unieke ervaring: ruiken, herkennen en onthouden wat Bourgogne wijn zo bijzonder maakt.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte.


Winkelwagen