Verschil ‘climat’ en ‘lieu dit’

Twee begrippen die vaak door elkaar worden gebruikt. Toch is er verschil. In dit artikel gaan we in op ‘climats’ en ‘lieux dits’. Beide concepten spelen een grote rol in de Bourgogne, ze geven de wijnen hun unieke identiteit.

Climat

In de Bourgogne verwijst een ‘climat’ naar een perceel wijnstokken dat geleidelijk en zeer precies door de mens is afgebakend. En dat al eeuwenlang, vaak sinds de middeleeuwen, met die naam wordt aangeduid. Elk climat heeft specifieke geologische en hydrometrische en kenmerken. Ook de blootstelling ten opzichte van de zon verschilt. De productie van elk climat wordt apart gevinifieerd, uit één druivenras. De wijn draagt de naam van het climat en is zo dus herleidbaar waar ie vandaan komt. Zo is een Chablis Premier Cru Fourchaume afkomstig uit het climat ‘Fourchaume’.

De persoonlijkheid van het climat komt naar voren in de wijn. Dat is het idee althans. Niet iedere wijnmaker slaagt hier even goed in. Climats zijn de essentie van het Bourgondische wijnbouwmodel. Nergens anders ter wereld is de wijnproductie zo nauwkeurig opgesplitst als in de Bourgogne.

Lieu dit

Een ‘lieu dit’ is in de wijnwereld een specifiek deel van een wijngaard. Dit kleine deel wordt dan erkend en afgebakend om z’n karakteristieken. Lieux dits (meervoud van lieu dit) worden vaak ook op etiketten vermeld. Ze zeggen namelijk iets over de kwaliteit en prijs van de wijn.

In de meeste gevallen is een lieu dit kleiner dan een appellatie. Een goed voorbeeld is Corton. Die bestaat uit lieux dits zoals Les Pougets, Les Languettes en Le Clos du Roi. Ook bij meursaults tref je vaak de lieu dit aan op het etiket. Denk aan Les Charmes en Les Tillets. Of wat te denken van Les Pucelles bij een puligny-montrachet?

Verwarring

De termen climat en lieux dits worden vaak verward. Ook in de Bourgogne zelf worden ze door elkaar gebruikt. En het helpt niet dat er binnen één climat ook weer verschillende lieux dits kunnen voorkomen.

Het Wijnbureau van Bourgondië wil de term climat gaan gebruiken voor premier en grand cru’s. En de term lieu dit moet dan worden gebruikt voor regionale en village benamingen. Zo’n 600 climats zouden hun naam dan moeten veranderen naar lieux dits. Dat gaat vast nog wat extra discussie en verwarring opleveren, zeker nu de Bourgogne voor climats en lieux dits een UNESCO werelderfgoed status heeft aangevraagd…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen